De gasprijs per m3
-
Wat betaal je voor gas?
-
Bestaat uit leveringskosten, belastingen en netbeheerkosten.
-
Variabel door contracttype en marktontwikkelingen.
Bekijk onze Stroom & Gas contracten
Tot
€ 330,-
korting
De prijs van gas
Bekijk onze energieprijzen om de actuele prijs van gas te bekijken. Ben je al klant bij ons? Dan vind je in Mijn Essent de tarieven die gelden. Wil je graag klant worden? Doe dan de postcodecheck en bekijk je persoonlijke aanbieding.
Gemiddeld gasverbruik
Ook het weer speelt een rol. Is het een langere tijd koud buiten? Dan moet je ketel harder werken om je huis te verwarmen. Met een slimme meter en het energierapport krijg je eenvoudig inzicht in je gasverbruik.
Lees meer over inzicht in verbruik
Hoe is de gasprijs opgebouwd?
De gasprijs per m3 die je als consument betaalt, bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst is er de kale gasprijs: dit is het bedrag dat energieleveranciers betalen voor de inkoop van gas op de groothandelsmarkt. Deze kale gasprijs vormt de basis van je totale gasprijs en wordt sterk beïnvloed door actuele gasprijzen, internationale ontwikkelingen en de koppeling met de olieprijs. Zo kunnen politieke spanningen in het Midden-Oosten of schommelingen in de olieprijs direct zorgen voor hogere of lagere tarieven. Kortom: de gasprijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen en wordt beïnvloed door tal van factoren. Door goed te vergelijken en het juiste type contract te kiezen, kun je als consument besparen op je totale gasprijs en inspelen op de ontwikkelingen in de energiemarkt.
Belasting
Naast de kale gasprijs betaal je energiebelasting en btw. Deze belastingen worden berekend over zowel de kale gasprijs als de vaste leveringskosten. De vaste leveringskosten zijn de kosten die je energieleverancier rekent voor dienstverlening, zoals administratie en klantenservice. Daarnaast zijn er netbeheerkosten: deze betaal je voor het onderhoud en de aanleg van het gasnetwerk, en deze worden door de netbeheerder in rekening gebracht.
Soort contract
De totale gasprijs die je betaalt, hangt ook af van het type energiecontract dat je kiest. Met een variabel energiecontract betaal je variabele tarieven die gedurende de looptijd kunnen veranderen, afhankelijk van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Een vast contract biedt juist zekerheid met vaste tarieven per m3 gedurende de hele contractperiode. Voor wie maximale flexibiliteit wil, zijn er dynamische contracten met dynamische tarieven die dagelijks kunnen wisselen op basis van de actuele marktprijs.
Marktontwikkelingen
De gemiddelde gasprijs verschilt per verbruik, maar ook per periode. Het loont daarom om regelmatig gasprijzen te vergelijken om te kijken of je een nieuw contract met scherpere tarieven kunt afsluiten. Zeker nu de gasprijzen de afgelopen jaren zijn gestegen door de boycot van Russisch gas en de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, is het slim om alert te blijven op de laagste gasprijs.
Verduurzaming
Ook de ontwikkeling van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, speelt een steeds grotere rol in de energiemarkt. Steeds meer consumenten kiezen voor alleen duurzaam opgewerkte stroom, of stappen zelfs volledig over op duurzame alternatieven zoals zonnepanelen inclusief thuisaccu. Toch blijft de gasprijs per m3 voor veel huishoudens een belangrijke kostenpost op de energierekening.
Wat kost gas per m3?
Als je op je energierekening kijkt, zie je dat de gasprijs per kubieke meter bestaat uit een aantal onderdelen:
- Leveringskosten:
De leveringskosten zijn de kosten voor het aardgas zelf. Deze kosten zijn verder opgedeeld in variabele en vaste leveringskosten. De variabele leveringskosten betaal je per m3 gas. De vaste leveringskosten zijn de kosten die je betaalt voor de levering van gas.
- Netbeheerkosten:
Deze kosten betaal je aan ons en wij dragen dit bedrag weer af aan de netbeheerder.
- Belastingen & toeslagen:
Op je energierekening staan ook belastingen en toeslagen. Die zijn bij iedere leverancier gelijk.
Besparen op je energierekening? Kijk dan naar de leveringskosten. Deze verschillen per energieleverancier, maar ook per type contract (vaste prijs- of variabele prijs-contract).

Gasprijs bij Essent: kies vast of variabel
De prijs van een kuub gas kan dalen, maar ook stijgen. Vind je de zekerheid van een vaste prijs per m3 prettig? Kies dan voor een vast energiecontract, voor 1 of meerdere jaren. Spreekt de vrijheid van een variabel energiecontract je aan en betaal je liever de marktprijs voor gas? Dan is een variabel energiecontract geschikt voor je.
Ontwikkeling van de gasprijs
De prijs van gas is niet nauwkeurig te voorspellen. Er zijn namelijk een groot aantal factoren waardoor de gasprijs daalt of stijgt. Essent heeft hier, net als de andere energieleveranciers geen invloed op. Denk bijvoorbeeld aan:
- De inkoopprijs op de wereldmarkt en de olieprijs.
- Ook schaarste van gas een rol. In Groningen wordt minder gas geproduceerd, waardoor er meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd.
- Het weer: je kunt je voorstellen dat bij een koude winter het gasverbruik hoger is dan bij een zachte winter. Dat zet de voorraad onder druk, waardoor de prijzen stijgen.
De afgelopen tijd zijn de energieprijzen flink gestegen en vooral het gas is duurder. Meer weten over de stijgende energieprijzen?

Benieuwd naar de gasprijzen?
Doe de postcodecheck, bekijk de gasprijs per m3 en mogelijke energiecontracten.